×

Stranice održava Udruga "MI" - Split u sklopu projekta "Izgradnja društva dobrodošlice" uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj.

Pinned Items
Recent Activities
Ovdje još nema nikakvih aktivnosti

Predstavljanje projekta "Izgradnja društva dobrodošlice" u Osijeku

U sklopu kolegija Ljudska prava na 2. godini Studija socijalnog rada u Osijeku, pod vodstvom mag. act.soc. Gordane Horvat, 8. travnja 2019. održano je predavanje i informiranje studenata o Udruzi „MI“- Split i projektu „Izgradnja društva dobrodošlice“. Studenti su dobili sažeti prikaz dosadašnjeg rada udruge.

Projekt „Izgradnja društva dobrodošlice“ iznimno je zainteresirao studente, posebice jer je Slavonija regija u kojoj se često susreće s migrantima i njihovim poteškoćama i potrebama. Jednako tako studenti kroz obavljanje stručne prakse imaju doticaj s maloljetnim migrantima smještenim u pojedine ustanove. Nakon uvoda i predstavljanja studenti su definirali teme za izradu esejskih radova kao i grupnog rada na izradi plakata koji će se postaviti u prostorima Pravnog fakulteta u Osijeku. Teme koje su odabrali su: migranti u našoj zajednici, pravo na rad, zdravstveno osiguranje, pravna legislativa (zakon o strancima), strategija države – migracijska politika, uključivanje u obrazovanje i prava migranata – uloga medija. Slijedeći susret studenata bit će 29. travnja 2019. kada će se održati izlaganje, panel rasprava i izrađivati plakati na zadane teme.

U sklopu aktivnosti predviđeno je i provođenje ankete – istraživanje stavova studenata prava i socijalnog rada o migrantima te se u tu svrhu prijavilo 23 studenta za volonterski rad i prikupljanju podataka što pokazuje veliki interes mladih budućih stručnjaka u području socijalnog rada koji žele biti aktivni akteri u kreiranju socijalnih politika i dobrobiti zajednice uz uvažavanje ljudskih prava kao temelja.


Nedavne rasprave

Koja prava imaju osobe bez državljanstva?
Osobe bez državljanstva imaju pravo uživati osnovna ljudska prava, poput zaštite...
92 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Petak, Travanj 26 2019, 08:22 AM
Postoje li upute za "slijepe putnike" il
Prema međunarodnom pravu, temeljna obveza svakog zapovjednika broda je spasiti s...
84 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Petak, Travanj 26 2019, 08:22 AM
Zašto UNHCR ne popunjava uvijek kvote preseljavanj
Vlade nisu uvijek spremne prilagoditi svoje kvote i kriterije potrebama koje se ...
74 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Petak, Travanj 26 2019, 08:22 AM
Može li vojnik biti izbjeglica?
Izbjeglica je civilna osoba. Osoba koja nastavlja voditi oružane akcije protiv d...
79 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Petak, Travanj 26 2019, 08:21 AM
Može li kriminalac biti izbjeglica?
Kriminalac protiv kojeg je pokrenut pravedan sudski postupak zbog povrede zakona...
85 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Petak, Travanj 26 2019, 08:21 AM

Tražitelji azila

Tražitelji azila su pojedinci koji su zatražili međunarodnu zaštitu, a čiji zahtjevi za statusom izbjeglice još nisu odobreni. U Republici Hrvatskoj strance koji traže zaštitu od progona u vlastitim zemljama primaju nadležna tijela (Ministarstvo unutarnjih poslova) te im je na raspolaganju humanitarna i pravna pomoć NVO-a, uz potporu UNHCR-a. Tražitelji azila su uglavnom smješteni u prihvatnim centrima u Kutini i Zagrebu, u kojima i očekuju rješavanje svojih zahtjeva za azil.

Izbjeglice

Konvencija iz 1951. o statusu izbjeglica određuje da je izbjeglica netko tko se "zbog osnovanog straha od progona temeljem svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja, nalazi izvan zemlje svoje nacionalnosti, a ne može, ili se zbog takvog straha ne želi, staviti pod zaštitu te zemlje."

Republika Hrvatska iz povijesnih razloga pruža zaštitu dvama različitim skupinama izbjeglica. Onima određenima u Konvenciji iz 1951. koje su dobile status izbjeglica prema sustavu azila i osobama koje su primile zaštitu prema nacionalnom zakonodavstvu.

Primajte naš newsletter!

Blog

Rad s mladima u Hrvatskoj nije definiran na način da je precizirano koje sve aktivnosti spadaju u rad s mladima, tko ga provodi i uz koje kvalifikacije stečene putem formalnog obrazovanja. Unatoč tome...

Top 10 zemalja primateljica izbjeglica

Pola svjetske populacije izbjeglica je u ovih 10 država

Preporuka