×

Stranice održava Udruga "MI" - Split u sklopu projekta "Izgradnja društva dobrodošlice" uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj.

Pinned Items
Recent Activities
Ovdje još nema nikakvih aktivnosti

Projekt "Migrate to library"

Migrirajte u knjižnicu, odnosno „Migrate to library!“ drugi je europski projekt u kojem je Hrvatsku predstavljala Gradska knjižnjica Ivan Vidali s partnerima iz Poljske, Španjolske i Litve, a završni, međunarodni susret projekta održao se početkom travnja u Korčuli s bogatim programom kojeg su pripremile korčulanske knjižničarke.

Ravnateljica Milojka Skokandić te Ivana Bakarić i Izabel Skokandić ispričale su nam o drugom uspješnom europskom projektu u kojem je sudjelovala mala korčulanska knjižnica Ivan Vidali s tek troje zaposlenih, među partnerima koje broje desetke zaposlenih - Općinska knjižnica u gradu Zory u Poljskoj, Općinska knjižnica u Arucasu (Kanarsko otočje) iz Španjolske i Knjižnica Adomo Mickevičiaus iz Vilniusa u Litvi. Zaposlenici spomenutih knjižnica prošlog su tjedna boravili u Splitu i Korčuli u sklopu projekta Migrate to library usmjerenog na migrante i izbjeglice, odnosno ljude koji napuštaju svoje zemlje zbog rata i progona ili političkih, ekonomskih ili nekih drugih razloga te se nastanjuju u nekoj novoj zemlji zbog čega im je potrebna integracija. Projekt je započeo u rujnu 2017. godine, završit će u svibnju ove godine, a brojni susreti, tečajevi i seminari pozitivno su iskustvo za naše knjižničarke, no najviše ih se dojmio završni susret prošlog tjedna u Korčuli.

Međunarodni susret održao se od 8.do 12. travnja, dva dana u Splitu te dva dana u Korčuli. Korčulanske su se knjižničarke potrudile partnerima osigurati zanimljiv, dinamičan, raznolik i edukativan program. Program susreta započeo je u Splitu posjetom Pomorskom muzeju kroz koji nas je vodila kustosica Petra Blažević, a zatim nam je predstavila projekt kojem je cilj prikupljanje podataka o hrvatskim iseljenicima i pitanjima njihove integracije.

Program smo nastavili šetnjom starom gradskom jezgrom u pratnji vodiča, te nakon toga posjetom Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Kolegica Maruška Nardelli pokazala nam je knjižnične odjele i zbirke.

Prvi radni dan završen je uz prezentaciju projekta "Creating Welcoming Communities" splitske udruge "Mi".

Foto: Knjižnica Ivan Vidali

Drugi dan međunarodnog susreta u Splitu nastavili smo posjetom Sveučilišnoj knjižnici gdje su održane edukativne radionice o integracijskim i interkulturalnim praksama koje je vodila Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije u Zagrebu. Predsjednica Društva knjižničara Split, gospođa Sanja Brbora, provela nas je kroz odjele Sveučilišne knjižnice i upoznala nas sa značajnim projektima ove knjižnice. Naši su partneri s osobitim zanimanjem razgledali moderno opremljenu i jednu od naših najreprezentativnijih sveučilišnih knjižnica. Nakon još jednog uspješnog radnog dana krenuli smo prema našoj Korčuli gdje se program susreta nastavio.

Partneri su trećeg dana upoznali gradonačelnika Korčule Andriju Fabrisa koji ih je primio u Gradskoj vijećnici nakon čega su gostovali na lokalnom Radiju Korčuli gdje su imali priliku ispričati svoje dojmove, iskustva i rezultate projekta. Potom su u Domu kulture predstavljeni najznačajniji projekti knjižnice i aktivnosti Centra za kulturu Korčula, a posebno im se svidjela izložba fotografija naziva „Ja sam knjiga“ koja je nastala u sklopu projekta Gradske knjižnice iz Požege „Knjiga svaki dan“. Nakon posjeta agroturizma Bire i znamenitosti Lumbarde, vrhunac aktivnosti zasigurno je bio posjet otočiću Vrniku nadomak Korčule, poznatom domu kamenoklesara Škojara gdje su posjetili zgradu nekadašnje škole kao i crkvicu Gospe od škoja i stari kamenelom, a dan su zaokružili interkulturalnim druženjem partnera i doseljenika koji već neko vrijeme žive na Korčuli.

Ništa manje zabavan i zanimljiv bio je i završni dan tijekom kojeg su partneri posjetili Arhivski sabirni centar Korčula – Lastovo gdje su imali prilike čuti o aktivnostima arhivskog centra kao i o programu „Europeana Migration“ u kojem je arhiv sudjelovao. Nakon obilaska grada uz predavanje ravnateljice Gradskog muzeja Korčula, dr.sc. Marije Hajdić, o povijesti korčulanskih knjižnica, partneri su imali priliku upoznati dva primjera dobre prakse, imigrante koji su se odlučili doseliti u Korčuli gdje žive i uspješno rade već dugi niz godina: posjetili su međunarodnu knjižaru Kutak Knjiga vlasnika Josepha Le Correa iz Francuske te Coral shop vlasnice Irene Kaštela. Popodne je bilo rezervirano za radionicu učenja hrvatskog jezika te predstavljanje turističkog vodiča Ruth Grothe, a posebno im se svidjela radionica izrade origamija koju je vodila Anna Suzuki, Japanka koja živi na otoku.

Više o knjižnici: https://web.facebook.com/GKKorcula/
Više o projektu: https://web.facebook.com/migratetolibrary/?_rdc=1&_rdr


Nedavne rasprave

Koja prava imaju osobe bez državljanstva?
Osobe bez državljanstva imaju pravo uživati osnovna ljudska prava, poput zaštite...
92 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Petak, Travanj 26 2019, 08:22 AM
Postoje li upute za "slijepe putnike" il
Prema međunarodnom pravu, temeljna obveza svakog zapovjednika broda je spasiti s...
84 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Petak, Travanj 26 2019, 08:22 AM
Zašto UNHCR ne popunjava uvijek kvote preseljavanj
Vlade nisu uvijek spremne prilagoditi svoje kvote i kriterije potrebama koje se ...
74 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Petak, Travanj 26 2019, 08:22 AM
Može li vojnik biti izbjeglica?
Izbjeglica je civilna osoba. Osoba koja nastavlja voditi oružane akcije protiv d...
79 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Petak, Travanj 26 2019, 08:21 AM
Može li kriminalac biti izbjeglica?
Kriminalac protiv kojeg je pokrenut pravedan sudski postupak zbog povrede zakona...
85 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Petak, Travanj 26 2019, 08:21 AM

Tražitelji azila

Tražitelji azila su pojedinci koji su zatražili međunarodnu zaštitu, a čiji zahtjevi za statusom izbjeglice još nisu odobreni. U Republici Hrvatskoj strance koji traže zaštitu od progona u vlastitim zemljama primaju nadležna tijela (Ministarstvo unutarnjih poslova) te im je na raspolaganju humanitarna i pravna pomoć NVO-a, uz potporu UNHCR-a. Tražitelji azila su uglavnom smješteni u prihvatnim centrima u Kutini i Zagrebu, u kojima i očekuju rješavanje svojih zahtjeva za azil.

Izbjeglice

Konvencija iz 1951. o statusu izbjeglica određuje da je izbjeglica netko tko se "zbog osnovanog straha od progona temeljem svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja, nalazi izvan zemlje svoje nacionalnosti, a ne može, ili se zbog takvog straha ne želi, staviti pod zaštitu te zemlje."

Republika Hrvatska iz povijesnih razloga pruža zaštitu dvama različitim skupinama izbjeglica. Onima određenima u Konvenciji iz 1951. koje su dobile status izbjeglica prema sustavu azila i osobama koje su primile zaštitu prema nacionalnom zakonodavstvu.

Primajte naš newsletter!

Blog

Rad s mladima u Hrvatskoj nije definiran na način da je precizirano koje sve aktivnosti spadaju u rad s mladima, tko ga provodi i uz koje kvalifikacije stečene putem formalnog obrazovanja. Unatoč tome...

Top 10 zemalja primateljica izbjeglica

Pola svjetske populacije izbjeglica je u ovih 10 država

Preporuka