Loading cover... Drag cover to reposition
Details
Pozivamo sve zainteresirane građane i građanke da se prijave za volontiranje u segmentu podrške izbjeglicama koje u Repu... Pozivamo sve zainteresirane građane i građanke da se prijave za volontiranje u segmentu podrške izbjeglicama koje u Republici Hrvatskoj žele tražiti azil.

Posljednjih nekoliko tjedana sve više izbjeglica kontaktira Inicijativu Dobrodošli! sa zamolbom da budemo uz njih prilikom iskazivanja namjere za azilom ispred hrvatske policije. Izbjeglice su izgubile povjerenje prema sustavu zbog učestalog odvraćanja izbjeglica u Srbiju koje se događa na istočnoj hrvatskoj granici.
Neke od njih je hrvatska policija više puta vratila u Srbiju.

Pravo na azil je u Hrvatskoj zakonski zajamčeno Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti koji je donio Hrvatski Sabor.
Članak 8 ovog zakona definira kako se osobu koja u Republiku Hrvatsku uđe nezakonito, ali izrazi namjeru za azilom - neće kazniti zbog nezakonitog ulaska ili boravka. Članak 33 ovog zakona definira da se namjera za traženjem azila može izraziti na graničnom prijelazu ili bilo kojoj policijskoj postaji. U skladu s time, podsjećamo sve policijske djelatnike da postupaju u skladu sa zakonom, a sve građane Hrvatske pozivamo da pomognu osobama u nevolji koje zateknu u sredinama u kojima obitavaju - te svaku osobu koja želi tražiti azil u Republici Hrvatskoj odvedu do prve policijske postaje te budu uz njih tijekom iskazivanja namjere kako bi se uvjerili da im je to pravo omogućeno.

Javite nam se te ćemo vas kontaktirati oko podrške i proslijediti vam više informacija.
Ideja je da napravimo dežurstva kako bismo se razmijenjivali.
Potrebna nam je podrška iz cijele Hrvatske, pa ukoliko ste u mogućnosti pružiti vašu podršku u drugim gradovima Hrvatske (osim Zagreba) - javite se.

Hvala,
Inicijativa Dobrodošli
Više
Attendees (1)
Announcements (0)
No announcements yet.
Albumi fotografija (0)
No albums uploaded yet.
Videos (0)
No videos uploaded yet.
Pinned Items
Recent Activities
Ovdje još nema nikakvih aktivnosti
Unable to load tooltip content.