pdf Geostrateški i sigurnosni aspekti potencijalnih utjecaja suvremenih migrantskih kretanja na Dalmaciju

Geostrateški i sigurnosni aspekti potencijalnih utjecaja suvremenih migrantskih kretanja na Dalmaciju

Autori: Jurica Botić; Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Služba prosvjetne inspekcije – Područna jedinica u Splitu i Marija Boban; Sveučilište u Splitu, Pravni fakultet, Katedra za ekonomske i financijske znanosti, Split,

Europski geografski i politički prostor 2015. godine suočio se s kulminacijom jedne od najvećih migrantskih kriza u svojoj povijesti koja je posebno pogodila politički ranjivu Jugoistočnu Europu kao tradicionalno područje migrantskih kretanja. Ove tvrdnje dobivaju dodatno na važnosti uzimajući u obzir činjenicu da je Jugoistočna Europa, kao tradicionalno sjecište geopolitičkih silnica, danas dodatno izložena sigurnosnim izazovima, što ujedno pojačava i važnost njezine geostrateške pozicije.

Pogođena migrantskom krizom na sjeveru i istoku, a uvažavajući turizam kao jednu od svojih temeljnih gospodarskih djelatnosti, Republika Hrvatska, iako hrvatske turističke destinacije poput Istre i Dalmacije nisu izravno izložene utjecajima migrantske krize, posebnu pozornost mora posvetiti zadržavaju imidža sigurne turističke destinacije. Stoga autori raspravljaju o geostrateškim i sigurnosnim aspektima te vjerojatnostima izloženosti Dalmacije utjecajima recentne migrantske krize. Naime, autori u članku potvrđuju da fizičko-geografska obilježja i političko teritorijalna fragmentacija neposrednog susjedstva Dalmaciju ne čine atraktivnim odabirom za migrantska kretanja. Autori također zaključuju da potencijalno osnažena utjecajima migrantskih kretanja, politička nestabilnost susjedstva s visokim konfliktnim potencijalom na etno religijskoj osnovi, može izazvati nove sigurnosne izazove u Jugoistočnoj Europi, a posredno i u Dalmaciji.

Tražilica