Inicijative

Ovdje objavljujemo različite inicijative i akcije koje su pokrenute od strane organizacija civilnoga društva, volontera, privatnog i javnog sektora.

Poziv za sudjelovanje u humanitarnoj akciji prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu tableta djeci izbjeglicama

Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime grupe znanstvenica i znanstvenika dvaju istraživačkih projekata   - ReSPoC i IRCiS - čije su voditeljice prof. dr. sc. Dinka Čorkalo Biruški i izv. prof. dr. sc. Margareta Jelić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u  Zagrebu. Projekt ReSPoC bavi se pitanjem suočavanja i oporavka hrvatskog društva u vrijeme pandemije koronavirusa. Projekt IRCiS bavi se izazovima integracije djece izbjeglica u hrvatske škole i društvo. Više o našim projektima možete pronaći na donjim poveznicama

Poziv na uspostavu primirja u svijetu i podršku globalnoj solidarnosti

Poštovani,

pozivamo Vladu RH da kao predsjedavajuća Vijećem EU:

1. javno podrži poziv glavnog tajnika UN-a za trenutnu uspostavu primirja u cijelom svijetu te da
2. prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije da potporu Fondu solidarnosti COVID-19 te podrži sve sadašnje i buduće zdravstvene, socio-ekonomske i političke mjere međunarodnih institucija i organizacija rukovođene načelima globalne solidarnosti.

6. Tjedni IZBJEGLICAma od 13. do 20. lipnja

Koordinacija za integraciju, neformalna mreža organizacija civilnog društva koje kroz svoj rad pružaju podršku izbjeglicama u integraciji, šesti puta za redom organizira Tjedne IZBJEGLICAma!, niz javnih događanja kojima poziva građane da se upoznaju s novim članovima hrvatskog društva. Ovog puta možete se pridružiti događanjima u Zagrebu, Kutini, Hrvatskoj Kostajnici i Splitu, od 7. do 20. lipnja.

Okrugli stol HAZU: „Položaj migranata u međunarodnom i europskom pravu!“

Migracije su sve učestalija pojava kojoj nije izložena samo Republika Hrvatska i države članice Europske unije nego je to postalo globalni problem. Znanstveno vijeće HAZU za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava nakon održanog okruglog stola o izazovima migracija za javnu upravu nastavilo je s obradom pravnih pitanja vezanih uz migracije.