Inicijative

Ovdje objavljujemo različite inicijative i akcije koje su pokrenute od strane organizacija civilnoga društva, volontera, privatnog i javnog sektora.

6. Tjedni IZBJEGLICAma od 13. do 20. lipnja

Koordinacija za integraciju, neformalna mreža organizacija civilnog društva koje kroz svoj rad pružaju podršku izbjeglicama u integraciji, šesti puta za redom organizira Tjedne IZBJEGLICAma!, niz javnih događanja kojima poziva građane da se upoznaju s novim članovima hrvatskog društva. Ovog puta možete se pridružiti događanjima u Zagrebu, Kutini, Hrvatskoj Kostajnici i Splitu, od 7. do 20. lipnja.

Okrugli stol HAZU: „Položaj migranata u međunarodnom i europskom pravu!“

Migracije su sve učestalija pojava kojoj nije izložena samo Republika Hrvatska i države članice Europske unije nego je to postalo globalni problem. Znanstveno vijeće HAZU za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava nakon održanog okruglog stola o izazovima migracija za javnu upravu nastavilo je s obradom pravnih pitanja vezanih uz migracije.

Mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2019. godini

Od 2019. godine HZZ je proširio korisničku skupinu za Mjere aktivne politike na: azilante i strance pod supsidijarnom, odnosno privremenom zaštitom kao i članove njegove obitelji te osobe koje pripadaju etničkoj manjini u državi članici i potreban joj je razvoj jezičnog profila, profila stručnog usavršavanja ili profila radnog iskustva da bi poboljšala izglede za pristup stalnom zaposlenju.

Migracijska i izbjeglička kriza – sigurnosni rizici za EU

Europska unija se danas suočava s najvećim nekontroliranim priljevom migranata i izbjeglica u svojoj povijesti tako da se slobodno može govoriti o migracijskoj i izbjegličkoj krizi. Uzroci koji su doveli do, slobodno možemo reći, eksplozije migrantske krize u 2015. godini dijametralno su različiti: bijeg od ratnih stradanja, potraga za boljim životom, odlazak iz nefunkcionalnih država te bijeg od različitih vidova ekstremizma i terorizma.