Inicijative

Ovdje objavljujemo različite inicijative i akcije koje su pokrenute od strane organizacija civilnoga društva, volontera, privatnog i javnog sektora.

Migracijska i izbjeglička kriza – sigurnosni rizici za EU

Europska unija se danas suočava s najvećim nekontroliranim priljevom migranata i izbjeglica u svojoj povijesti tako da se slobodno može govoriti o migracijskoj i izbjegličkoj krizi. Uzroci koji su doveli do, slobodno možemo reći, eksplozije migrantske krize u 2015. godini dijametralno su različiti: bijeg od ratnih stradanja, potraga za boljim životom, odlazak iz nefunkcionalnih država te bijeg od različitih vidova ekstremizma i terorizma.

Okusi Mediterana na splitski način

Javno događanje „Okusi Mediterana na splitski način“ održano je u organizaciji Udruge „MI“ – Split u srijedu, 20. lipnja 2018., u prostorijama Centra Zlatno doba povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica. Događanje je održano u suradnji s udrugom Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, koji su pripremili jela karakteristična za zemlje iz kojih dolaze izbjeglice.

5. Tjedan IZBJEGLICAma

Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica poziva vas da se priključite održavanju 5. Tjedna IZBJEGLICAma.

Prakse lokalnih inicijativa za suzbijanje ksenofobije i rasizma prema izbjeglicama

Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj (JRS) predstavila je u srijedu, 25. listopada 2017. godine projekt "I get you - prakse lokalnih inicijativa za suzbijanje ksenofobije i rasizma prema izbjeglicama" u okviru panela na kojem su sudjelovati i predstavnici lokalnih inicijativa Okus doma, Zelena akcija- projekt Biciklopopravljaona, GTF- inicijativa za održivi rast, inicijativa „Dobrodošli“ te nogometni klub „Zagreb 041“.