Integracija

U ovoj kategoriji možete pronaći općenite informacije vezane uz pitanje integracije u RH.

Izložba: Oni /They

Izložba je postavljena u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“ Udruge "MI"- Split, koji doprinosi stvaranju uvjeta za kvalitetniju integraciju izbjeglica organizira spomenutu izložbu. Riječ je o gostujućoj izložbi koja je nastala na inicijativu Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb – JFF Zagreb u suradnji sa Isusovačkom službom za izbjeglice. Poznati hrvatski fotografi Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec napravili su portrete četvero izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana.

Opširnije...

Okrugli stol „Integracija izbjeglica – nove prilike za učenje“- Karlovac, Slavonski Brod, Zadar

Okrugli stol „Integracija izbjeglica – nove prilike za učenje“ 15. lipnja 2020. u 12:00 sati , Vrbanićev perivoj 4, Karlovac. Okrugli stol „Integracija izbjeglica – nove prilike za učenje“ 16. lipnja 2020. u 12:00 sati u Hotelu Art, Ul. Nikole Zrinskog 44, Slavonski Brod. Okrugli stol „Integracija izbjeglica – nove prilike za učenje“ 18. lipnja 2020. u 11:00 sati u prostorijama COIN Zadar, Put Murvice 16, Zadar.

Opširnije...

Izostanak integracije

U svijetu je danas 68,5 milijuna izbjeglica (uključujući i tražitelje azila), od čega je preko 50% djece. Njihov broj je u porastu – samo u 2017. porastao je za gotovo tri milijuna!  

Svjetska iskustva pokazuju da se izbjeglička pitanja rijetko kad uspijevaju riješiti u kratkom roku – izbjeglice, naime, u zemlji prihvata u prosjeku ostaju oko 20 godina (!) prije nego što se steknu uvjeti za njihov siguran povratak svojim domovima. Naravno, mnogi se i ne vrate, već u zemlji domaćinu ostaju zauvijek, nastavljajući novi život koji su tu započeli.  

Opširnije...

Ciklus predavanja za studente u Splitu

U Splitu je tijekom studenog i prosinca održan Ciklus predavanja o politici migracija, etici migracija, umjetnosti i migracijama te metodologiji istraživanja migracija održali su Marita Brčić Kuljiš (politike migracija), Anita Lunić (etika migracija), Renata Relja i Toni Popović (metodologija istraživanja migracija u društvenim znanostima), suradnici na projektu Izgradnja društva dobrošlice, kojeg provodi Udruga „MI“- Split uz financijsku podršku UNHCR Hrvatska. Na predavanju o umjetnosti i migracijama gostovala je doktorandica Filozofskog fakulteta u Splitu, Paula Jurišić. Sažetke predavanja pripremila je Anita Lunić.

Opširnije...

Doprinos znanstvene zajednice temi migracija i održivog razvoja

Projekt InterCap na kojem je Sveučilište u Splitu partner ulazi u treću godinu provedbe. Podsjetimo, projekt InterCap trogodišnji je projekt koji se financira iz programa EuropeAid i usmjeren je na pitanje odnosa migracija i održivog razvoja. Druga godina projekta označila je prekretnicu u projektu. Pripremila: Marina Meić, mag.paed.

Opširnije...