Integracija

U ovoj kategoriji možete pronaći općenite informacije vezane uz pitanje integracije u RH.

Potrebe i izazovi nastave za djecu izbjeglice u online nastavi tijekom pandemije koronavirusa

Pandemija koronavirusa suočila je ne samo hrvatsko društvo nego i čitavi svijet s izazovima koji su donedavno bili upravo nezamislivi. Kako bi se spriječilo širenje virusa, različite su države pribjegle različitim strategijama, a jedna od njih je u mnogim državama bila zatvaranje vrtića i škola i svih drugih obrazovnih institucija, uključujući i fakultete, te prebacivanje čitavoga nastavnog procesa u virtualni svijet online nastave. U Hrvatskoj, kao i brojnim drugim državama u svijetu, u poučavanje djece su se uključile televizijske kuće sa specijaliziranim programima. U Hrvatskoj je tako Škola na trećem bila dnevna virtualna učionica za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole. Viši razredi osnovne škole te srednjoškolci prolazili su nastavni proces bivajući satima uz svoja računala, a nastavnici su organizacijom virtualnih učionica i korištenjem različitih internetskih platformi nastojati ublažiti udarac nemogućnosti organiziranja nastave u djeci prirodnom okružju – školi.

Opširnije...

Izložba: Oni /They

Izložba je postavljena u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“ Udruge "MI"- Split, koji doprinosi stvaranju uvjeta za kvalitetniju integraciju izbjeglica organizira spomenutu izložbu. Riječ je o gostujućoj izložbi koja je nastala na inicijativu Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb – JFF Zagreb u suradnji sa Isusovačkom službom za izbjeglice. Poznati hrvatski fotografi Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec napravili su portrete četvero izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana.

Opširnije...

Okrugli stol „Integracija izbjeglica – nove prilike za učenje“- Karlovac, Slavonski Brod, Zadar

Okrugli stol „Integracija izbjeglica – nove prilike za učenje“ 15. lipnja 2020. u 12:00 sati , Vrbanićev perivoj 4, Karlovac. Okrugli stol „Integracija izbjeglica – nove prilike za učenje“ 16. lipnja 2020. u 12:00 sati u Hotelu Art, Ul. Nikole Zrinskog 44, Slavonski Brod. Okrugli stol „Integracija izbjeglica – nove prilike za učenje“ 18. lipnja 2020. u 11:00 sati u prostorijama COIN Zadar, Put Murvice 16, Zadar.

Opširnije...

Izostanak integracije

U svijetu je danas 68,5 milijuna izbjeglica (uključujući i tražitelje azila), od čega je preko 50% djece. Njihov broj je u porastu – samo u 2017. porastao je za gotovo tri milijuna!  

Svjetska iskustva pokazuju da se izbjeglička pitanja rijetko kad uspijevaju riješiti u kratkom roku – izbjeglice, naime, u zemlji prihvata u prosjeku ostaju oko 20 godina (!) prije nego što se steknu uvjeti za njihov siguran povratak svojim domovima. Naravno, mnogi se i ne vrate, već u zemlji domaćinu ostaju zauvijek, nastavljajući novi život koji su tu započeli.  

Opširnije...