Dunavski kompas

U Zagrebu je u srijedu, 21. studenog, predstavljena još jedna online platforma čiji je cilj olakšavanje procesa integracije stranaca u hrvatsko društvo. Dunavski kompas, izrađen u sklopu projekta DRIM, nudi informacije za sva važna životna područja: boravak, rad, učenje jezika, obrazovanje, svakodnevni život i zdravlje te nudi pregled svih važnih prava i mogućnosti ovisno o nacionalnom kontekstu zemalja koje sudjeluju u projektu.

Projekt DRIM (Danube Region Information Platform for Economic Integration of Migrants), koji se provodi u osam zemalja - Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji – za cilj ima osnaživanje migranata. Osim Centra za mirovne studije, u RH je strateški partner na projektu i Vladin ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Kroz "Dunavski kompas" želimo ponuditi središnje mjesto za sva integracijska pitanja, koje mogu koristiti migranti, ali i institucije i organizacije koje se u svakodnevnom radu susreću s njima, poručila je Sara Kekuš iz CMSa.

Iz Vladinog ureda za ljudska prava ističu kako je integracija dinamičan i dvosmjeran proces. Isto tako, taj je proces dugotrajan i nije gotov sve dok osoba stranog podrijetla ne osjeća kao da je dio domicilnog društva.

Hrvatska verzija platforme donosi sadržaj dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku te jezicima najzastupljenijim među izbjegličkom populacijom - arapskom, perzijskom i urduu.

http://hr.danubecompass.org/?lang=hr