1. Tijana Tešija
  2. Razno
  3. Ponedjeljak, 06 Travanj 2020
  4.  Predbilježba putem email-a
Stvaramo zalihe ključnih lijekova i medicinske opreme, uključujući koncentratore kisika. Dijelimo sapun općoj zajednici, promičemo primjenu higijenskih mjera i dijelimo dezinficijens zdravstvenim djelatnicima i drugom osoblju koje radi u zdravstvenim ustanovama kojima UNHCR pruža podršku.
Povećali smo edukaciju osoblja o pitanjima ranog otkrivanja simptoma, obavješćivanja, upravljanja slučajevima, pronalaženja kontakata zaraženih te prikupljanja i tumačenja podataka.
Zdravstveni informacijski sustava UNHCR-a pomaže nam u praćenju situacije. On uključuje sustav ranog upozoravanja koji obavještava operacije u pojedinim državama u slučaju naglog porasta akutnih respiratornih bolesti.

Možete li opisati svoju ulogu voditeljice Sektora za javno zdravstvo UNHCR-a i kako trenutno surađujete s kolegama na terenu diljem svijetu vezano uz epidemiju bolesti COVID-19?
Surađujemo s UNHCR-ovim timovima za javno zdravstvo i našim zaposlenicima na regionalnim i državnim razinama kako bismo osigurali pripravnost na razini država. U stalnoj smo komunikaciji sa svim osobljem kako bismo im odgovorili na pitanja i od njih primili povratne informacije. Održavamo tjedne webinare kako bismo im prenijeli najnovije informacije o razvoju situacije epidemije bolesti COVID-19, dali im nove smjernice i odgovorili na pitanja vezana uz operacije UNHCR-a. Također, istražujemo načine na koje bismo našim operacijama pružili podršku ne samo u pripremi za COVID-19 već i kako bismo osigurali kontinuitet pružanja ključnih zdravstvenih usluga.
Podržavamo napore u mobilizaciji resursa i pomažemo državama u prepoznavanju nedostataka i potreba na temelju cjelokupne strategije odgovora na COVID-19.
Koje konkretne korake UNHCR poduzima kako bi se nosio s mogućom pojavom žarišta virusa u izbjegličkom kampu ili među brojnim izbjeglicama koje žive izvan kampova? S kojim se izazovima susrećete?
Stvaramo zalihe, uključujući osobnu zaštitnu opremu za zdravstveno osoblje, kupujemo dezinficijens, materijal potreban za zbrinjavanje medicinskog otpada, laboratorijski materijal, lijekove i medicinsku opremu za upravljanje slučajevima zaraze.
Poboljšali smo sanitarne i higijenske uvjete i pristup čistoj vodi i pripremili smo objekte za izolaciju u odabranim kampovima i naseljima.
UNHCR-ove operacije na razini država uključene su u sve koordinacijske sastanke za suočavanje s bolešću COVID-19 kako bismo osigurali da izbjeglice nastave biti u središtu planiranja našeg odgovora na ovaj virus.
UNHCR i njegovi partneri provode kampanje podizanja svijesti o bolesti COVID-19 u izbjegličkim kampovima i kampovima za interno raseljene osobe u Iraku s pomoću plakata, letaka i drugih aktivnosti, u čemu nam pomažu i volonteri u zajednici.
Zdravstvene djelatnike koji se nalaze na mjestima zbrinjavanja izbjeglica educiramo o praćenju moguće pojave bolesti COVID-19, upravljanju slučajevima i sprječavanju i kontroliranju zaraze.
Nadziremo ograničenja slobode kretanja i pristupa azilu na temelju stvarnih ili percipiranih strahova o prijenosu virusa. UNHCR prilagođava informacijske, edukacijske i komunikacijske materijale jeziku i kulturi izbjeglica.
Trenutno nam je najveći izazov osigurati da izbjeglice ne nailaze na prepreke u pristupu nacionalnim zdravstvenim sustavima. Osim toga, susrećemo se s istim izazovom kao i većina država i organizacija, a to je nabava osobne zaštitne opreme, lijekova i materijala za liječenje akutnih slučajeva bolesti COVID-19.

Izvor: UNHCR
Komentar
Još nema komentara na ovo.


Još nema odgovora na ovo pitanje.
Ukoliko vi želite poslati odgovor, trebate se prijaviti.

Postavi brzo pitanje

Nedavne rasprave

COVID-19: Je li UNHCR povećao svoje zalihe medicin
Stvaramo zalihe ključnih lijekova i medicinske opreme, uključujući koncentratore...
1162 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Ponedjeljak, Travanj 06 2020, 08:45 AM
COVID-19: „Sprječavanje ili odgađanje izbijanja vi
Prethodne su nam epidemije pokazale koliko je važno od prvoga dana uključiti i s...
513 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Ponedjeljak, Travanj 06 2020, 08:37 AM
COVID-19: Pristup zdravstvenim uslugama ključan je
Voditeljica Sektora za javno zdravstvo UNHCR-a Ann Burton govori o opasnostima k...
633 Pregleda
0 Glas(a)
replika
U Razno
Postavljeno: Ponedjeljak, Travanj 06 2020, 08:36 AM
Što je program preseljenja izbjeglica?
U okviru preseljenja izbjeglicama kojima je potrebna zaštita dopušta se da u EU ...
833 Pregleda
0 Glas(a)
replika
Postavljeno: Četvrtak, Siječanj 09 2020, 09:20 AM
Kakva je integracijska strategija/politika RH?
Kako bi zakonita migracijska kretanja u Republici Hrvatskoj bila u korist gospod...
1184 Pregleda
0 Glas(a)
replika
Postavljeno: Četvrtak, Siječanj 09 2020, 09:17 AM