Esejski rad: Migranti i mediji

Val kretanja migranata i izbjeglica kroz Europu, koji je započeo u 2015. godini i još se nastavlja, uzrokovao je brojne probleme. Politika Europske unije se fragmentirala i države su zauzimale različita stajališta prema migrantima, što je naravno utjecalo i na Republiku Hrvatsku. Veliki utjecaj u prezentiranju situacije koja se odvijala u Europi građanima pojedinih država, imali su mediji. Ukoliko se mediji usredotoče na isključivo negativne činjenice vezane za migrante i samo o tome izvještavaju građane, građani će zaključiti iz medija da im migranti ne trebaju u državi.

Uloga medija u izvještavanju je značajnija nego ikad prije, s obzirom da su nam danas vijesti i događanja okolo nas jedan klik daleko. Mediji su odigrali veliku ulogu tijekom krize koja je započela 2015. godine i odvijala se velikom brzinom. Tako su društvo informirali o brojnim ne točnim informacijama, stvorili ponešto panike, ali su i stvorili izuzetno negativnu sliku o migrantima i razlogu njihova dolaska. Istraživanje pokazuje da su dnevne novine Večernji list, u većini slučajeva samo informirali javnost o situaciji s migrantima i izbjeglicama, stoga se može zaključiti da nisu pristupili temi senzacionalistički. Večernji list je svega četiri puta tijekom velikog vala migranta koji je prolazio kroz Republiku Hrvatsku objavio neku od osobnih ispovijesti migranta. Prikazivali su djecu i otkrivali im identitete kako bi potakli simpatiju i sažaljenje. Dnevne novine, poglavito Večernji list je izuzetno malo izvještavao o pomoći koju su migranti dobivali od lokalnog stanovništva, a postojala je. Večernji list migrante predstavlja kao  prijetnju društvu, mogućim teroristima, ekstremnim islamistima u nešto većem broju slučaja od ostalih dnevnih novina.

Mediji u Republici Hrvatskoj su stvorili sliku o migrantima koja nije pozitivna, nisu im dopustili da iznose svoje priče, već su ih oni pričali umjesto njih. Povrijedili su prava migranata prikazujući slike odraslih i djece na njihovom putu i ponižavali ih. Iznijeli su stajališta da dolaze teroristi i ekstremni islamisti i potakli i ovako goruću raspravu treba li migrante pustiti u Republiku Hrvatsku ili ne. Mediji su uvelike utjecali na negativno mišljenje koje postoji prema migrantima u Republici Hrvatskoj i koje će biti teško promijeniti.

 

Marija Frank

Pravni fakultet Osijek, Studij socijalnog rada, 2. Godina

Kolegij: Ljudska prava

Naš kontakt

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split

info@irh.hr