Foto: pixabay
Kategorija: Integracija

Prošli petak bio je veoma bitan dan u životima naših novih susjeda iz Afganistana, osoba koje je Republika Hrvatska primila shodno nedavnim događajima u Afganistanu te im i odobrila međunarodnu zaštitu, a kojima će Centar za kulturu dijaloga kroz projekt "Novi susjedi" pružiti svu potrebnu podršku pri integraciji u novu sredinu.

Dvije novo pridošle obitelji iz glavnog grada Afganistana, nakon boravka u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini, dočekali su useljenje u svoje nove domove.

Nakon obavljenih posljednjih priprema s korisnicima, mobilni tim iz Zagreba zajedno se s istima zaputio prema Rijeci. Nakon dolaska na prvu adresu, korisnici iz četveročlane obitelji su s osmijehom ušli u svoj novi dom, u kojem ih je toplo dočekao mobilni tim iz Rijeke, kao i predstavnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, zbog kojih je cijeli proces useljenja protekao u najboljem redu.

Nakon useljenja prve obitelji, uslijedila je kratka pauza za molitvu i odmor u Islamskom centru Rijeka, a zatim useljenje i druge sedmeročlane obitelji.

Ovaj divan i nezaboravan dan, okončan je ručkom u restoranu na obali Opatije s predivnim pogledom na more kojim su naši dragi Novi susjedi bili oduševljeni, te su iskoristili priliku za nekoliko obiteljskih fotografija.

Mobilni tim Rijeka će i u svim budućim aktivnostima i potrebama biti na raspolaganju našim novim korisnicima i susjedima kroz projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u Republiku Hrvatsku koji su stigli sa zabrinutim licima, ne znajući što ih čeka u novoj sredini, ali i s osmijesima na licima već nakon useljenja, znajući da će dobiti svu potrebnu podršku.

Izvor: Centar za kulturu dijaloga

 

 

Projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u Republiku Hrvatsku Centar za kulturu dijaloga provodi u suradnji s MUP-om RH, a isti je sufinanciran iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split, Hrvatska.

info@irh.hr

Prijava na newsletter

Primajte nove članke