„I Get You“ – najbolje prakse lokalnih inicijativa

JRS - Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj zajedno sa drugih devet JRS ureda u Europi protekle dvije godine provodi „I Get You“ kampanju s ciljem promoviranja najboljih praksi lokalnih inicijativa za borbu protiv rasizma i ksenofobije prema izbjeglicama.

Širom Europe, građani su otvorili svoja vrata ljudima koji su dolazili u potrazi za sigurnošću i mirom. Iako kruti nacionalni sustavi i politike azila kao i netrepeljivost te strah prema drugom i drukčijem u čestim je slučajevima marginalizirao izbjeglice, čineći ih tako podložnim ksenofobnim i rasističkim utjecajima. Ipak, u devet zemalja EU, uredi JRS-a (Italija, Francuska, Njemačka, Belgija, Španjolska, Portugal, Malta, Rumunjska i Hrvatska) uspjeli su pronaći i mapirati sveukupno 315 lokalnih inicijativa koji svakodnevno rade na pružanju podrške i integraciji izbjeglica te na njihovom zbližavanju s lokalnim stanovništvom.

U Hrvatskoj smo pronašli i mapirali 14 inicijativa koje su zadovoljile uvjete projekta „I Get You“ te izdvojili pet najuspješnijih s kojima smo proveli opširnije istraživanje razgovarajući s inicijatorima, volonterima i izbjeglicama koji su uključeni u inicijativu.

“Okus doma”, inicijativa „Dobrodošli”, “Zagreb 041”, “Biciklopopravljaona” i “Gender Task force- Inicijativa za održivi rast” primjeri su najuspješnijih inicijativa koje izbjeglicama pružaju direktnu pomoć pri integraciji te promoviraju vrijednosti otvorenosti i solidarnosti.

„Usprkos anti-izbjegličkom narativu koji je prisutan kako u Europi, tako i Hrvatskoj, upravo su ove incijative koje uključuju, podržavaju i integriraju izbjeglice jače neko ikada prije i zasigurno njihove prakse mogu poslužiti kao smjernice koje trebamo koristit želimo li razvijati kvalitetne integracijske politike. Hrvatska ubrzo treba primiti sirijske izbjeglice iz Turske u sklopu programa preseljanja i trebat će nam još ovakvih lokalnih inicijativa koje će im svakodnevno pružati direktnu podršku.“ -poručio je Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice i dobitnik nagrade Europskog parlamenta „Europski građanin“

U sklopu projekta „I Get You“ pokrenuta je i internetska stranica http://www.igetyou-jrs.org/croatia/ na kojoj su podijeljena svjedočanstva volontera i izbjeglica, opisno izvješće kampanje kao i promotivni video „ I Get You“ kampanje u kojem upoznajemo inicijativu Okus doma. Projekt je sufinanciran od strane Europske komisije kroz Program za prava, jednakost i građanstvo.

Naš kontakt

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split

info@irh.hr