U RH 554 osobe dobile su status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinuti za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Za to im je potrebna naša i vaša podrška.

U ovom Centru izbjeglice će dobiti organiziranu potporu usmjerenu na učenje hrvatskog jezika kao prvog koraka integracije te posredništvo u prekvalifikaciji i zapošljavanju. Također, naš tim provoditi će niz radionica posvećenih djeci i ženama kao i interkulturalnih susreta između građana i izbjeglica kako bismo stvorili odnos povjerenja te buduće prijateljske i poslovne suradnje!

U naš Centar “Sol” dovesti ćemo građanima Zagreba Siriju, Iran, Irak i druge daleke zemlje te njihovu kulturu, tradiciju i prekrasne ljude koji će s nama podijeliti svoja iskustva, priče i znanja. Potpora lokalne zajednice i prihvaćanje izbjeglica presudna je za njihovoj integraciju jer se čovjek može ostvariti kao čovjek samo ukoliko sebe pronađe kod drugoga. Potrebno je samo otvoreno srce, kako bi vam se otvorila vrata našeg Centra.

Centar “SOL” živjet će za ljude i susrete. On će pobuditi znatiželju, educirati o različitim kulturama te pozivati lokalno stanovništvo da uz šalicu arapske kave poslušaju priče o Siriji, uz okuse iranske kuhinje odlutaju u povijest stare Perzije te uz afričke bongove razmijene plesne korake.

Prilika za djetinjstvo i školu!

Kako bi djeci koja su dobila status izbjeglice dobila podršku u integraciji, u našem Centru provodit ćemo tjedno radionice za djecu ciljano podijeljene prema uzrastu, stupnju znanja hrvatskog jezika te vremenu boravka u Hrvatskoj. Edukativnim i kreativnim pristupom približit ćemo djeci hrvatski jezik, kulturu i običaje, odvesti ćemo ih na izlete i predstave,  a sustavnom podrškom i praćenjem osnažiti ćemo ih u svim školskih i društvenim izazovima.

Žene za žene

U našem Centru Sol” nastavit ćemo se provođenjem posebno osmišljene radionice “Žene za žene” koje smo dosada nudili samo tražiteljicama azila u Prihvatilištu “Porin”. Cilj radionice je posvetiti se ženama izbjeglicama, poticati ih da izraze svoje kvalitete,  pripremit ih za samostalan život u novoj sredini te ponovno ih osvijestiti o vlastitoj vrijednosti i važnosti. Također, u ovim radionicama žene će imati priliku steći neke nove vještine i znanja kao i podijeliti svoja iskustva sa ženama lokalne zajednice.

Glazba ne poznaje granice!

Kažu da je uz glazbu i pjesmu sve lakše. Tako će biti u našem Centru kada se naši kulturalni prevoditelji, izbjeglice i domaća ekipa prime afričkih džembi. Želimo koristiti glazbu kao medij upoznavanja, razumijevanja i prihvaćanja kultura i ljudi. Kada nabavimo instrumente krenuti ćemo s provođenjem glazbene radionica za koju su već mnogo pokazali veliki interes.

Nadamo se da ćete pružiti podršku našem Centru jer samo zajedno možemo izraditi bolju budućnost za ljude koji su u našoj zemlji pronašli kutak sigurnosti i mira. Vjerujemo da se slažemo se u tome. Ili kako bi naše kolege arapskog govornog područja rekli: „Sol je između nas“.

 

Link na Indiegogo kampanju!

Isusovačka služba za izbjeglice već 25 godina brine za izbjeglice. Pokrenula je Centar za integraciju izbjeglica “SOL” koji će osnažiti izbjeglice u njihovoj integraciji! Ovdje će izbjeglice učiti hrvatski, dobiti podršku u traženju posla i susresti lokalnu zajednicu.

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split, Hrvatska.

info@irh.hr

Prijava na newsletter

Primajte nove članke