Kategorija: Inicijative

Kompromisnim rješenjem sada je zakonski definirano da do kažnjavanja neće doći ako se radi o pomaganju u nezakonitom boravku iz humanitarnih razloga i bez namjere sprječavanja ili odgađanja poduzimanja mjera za osiguranje povratka.

Inicijativa Dobrodošli! poziva sve građane da bez straha pokažu solidarnost i pomognu ljudima u nevolji. Podsjećamo da nam se u posljednjih nekoliko mjeseci izbjeglice, koje zbog doživljenog nasilja na granicama i često opetovanog onemogućavanja pristupa sustavu međunarodne zaštite nemaju povjerenja prema hrvatskoj policiji te često traže podršku pri traženju međunarodne zaštite. Važno je da svi koji se nađemo u tim i u drugim situacijama bez straha budemo ohrabreni i spremni pomoći onima kojima je to potrebno.

Također, pozivamo hrvatsku policiju da na granicama i na teritoriju Republike Hrvatske svojim primjerom i u skladu sa zakonom profesionalnim postupanjem pokaže solidarnost s izbjeglicama. Aktivisti Inicijative Dobrodošli! pri pružanju podrške izbjeglicama tijekom iskazivanja namjere za traženjem međunarodne zaštite u policijskim postajama, često se susreću s optužbama i ljutnjom policijskih službenika kako ih se tako zatrpava poslom. Važno je naglasiti da su postupci nevladinih organizacija, inicijativa i građana koji na ovaj način pružaju podršku izbjeglicama, direktna reakcija na nefunkcionalan i represivan sustav koji onima koji su najranjiviji ne dopušta pristup njihovim pravima zajamčenim hrvatskim zakonom te međunarodnim konvencijama. Samim time, naša je građanska dužnost reagirati i solidarno pružiti podršku onima kojima je to potrebno.

Zbog toga je važno da hrvatska policija koja je dužna građankama i građanima Republike Hrvatske jamčiti sigurnost, na isti, profesionalan način postupa i prema izbjeglicama koje se zateknu na teritoriju naše zemlje. Bilo da se radi o osobama koje su ilegalno ušle ili su u postupku traženja međunarodne zaštite, policija je dužna provoditi i čuvati red demokratskim putem, što uključuje kontrolu i sprečavanje nedopuštene primjene nasilja nad svima koji se nalaze na teritoriju RH. Sposobnost i volja za sprječavanje nasilja, pokazani su u više navrata, tijekom mnogih javnih protesta, npr. prosvjetnih djelatnika ili Zagreb Pridea, ali i tijekom jeseni 2015. godine kada je tzv.

Balkanska ruta počela prolaziti kroz teritorij RH. Naši dosadašnji izvještaji dokumentiraju slučajeve prekomjerne primjene sile od strane policije u posljednjih pola godine te smatramo da je odmah i nužno zaustaviti takvo ponašanje što je u hijerarhijski uređenom policijskom sustavu svako moguće. Poštivanje tih standarda svakako će doprinijeti i ugledu te profesionalnom profiliranju hrvatske policije.

Izvor: welcome.cms.hr

Nakon više od godinu dana upozoravanja kako je za cjelokupno društvo pogubno i nedostojanstveno kriminalizirati solidarnost te niza rasprava u koje se uključio velik broj građana i građanki, Hrvatski sabor je uvažio argumente građana i civilnog društva te je ozakonio solidarnost i pomaganje ljudima u nezakonitom boravku.

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split, Hrvatska.

info@irh.hr

Prijava na newsletter

Primajte nove članke