Iskustvo ukrajinske djece u hrvatskoj školi

Republika Hrvatska je preuzevši obvezu prihvata i integracije izbjeglica omogućila ujedno i ravnopravno sudjelovanje izbjeglica u gospodarskom, socijalom i kulturnom razvoju.

Također, vodeći cilj je bio i omogućiti im i obrazovanje u okviru hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava. Obrazovne institucije su se morale organizirati i uključiti u timski rad kako bi se djeca, ali i odrasli što brže prilagodili novoj okolini. Osnaživanje tolerancije, poštivanje, razumijevanje i uvažavanje razlika među učenicima, dobra priprema hrvatskih učenika na dolazak novih, stranih učenika (upoznavanje sa ukrajinskom kulturom i umjetnosti, hranom, običajima), stvaranje pozitivnih odnosa te izgradnja razreda kao zajednice bili su uvjeti za uspješnu integraciju ukrajinske djece u školama. Rezultat toga je da se djeca dobro osjećaju među svojim vršnjacima i da što lakše usvajaju nova znanja i vještine unatoč postojanju prepreka poput jezične barijere.

Izvor: net.hr    

Članak je dio programa "Integracija u centru", financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Naš kontakt

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split

info@irh.hr