Novi život u Hrvatskoj – iskustva Ukrajinaca koji su ostvarili poslovni uspjeh

Svim Ukrajincima, kao i mnogim drugim izbjeglicama je zajednički tada neminovni odlazak iz zemlje koja im je bila dom, strah i nesigurnost od nepoznatog, novo okruženje, neizvjesnost i briga za budućnost.

Nije lako snaći se u novoj zemlji, naučiti novi jezik, naći novo zaposlenje i krenuti od samog početka.
Za mnoge je jedina opcija da su unatoč visokom obrazovanju i dobro plaćenim poslovima u svojoj zemlji, u Hrvatskoj prisiljeni raditi ispod svoje razine klasifikacija pa čak i biti izloženi riziku od loših radnih uvjeta. Riječ je o mnogim liječnicima, odvjetnicima, farmaceutima i sl. Nedovoljno poznavanje jezika, visoki troškovi postupka priznavanja klasifikacija, troškovi pribavljanja potrebne dokumentacije sudskih tumača i prijevoda, prepreke su na koje svakodnevno nailaze. Sadašnje, niže kvalificirane poslove obavljaju vrlo odgovorno i profesionalno. 


Ukrajinci su dolazili raditi u Hrvatsku i prije rata. Pokazali su se kao vrlo prilagodljivi i zbog toga ih je jednostavno integrirati u društvo. Također, iskustva poslodavaca u radu s njima su izrazito pozitivna, posebno u sektorima prehrambene industrije, maloprodaje, turizma, itd. Pojedini među njima su uspjeli kao poslodavci zaposliti i svoje sunarodnjake. Premda su u manjini, njihov primjer je svakako poticaj ostalima unatoč sporoj i kompliciranoj hrvatskoj administraciji.

Izvori: magazin.hrt.hrdalmacijadanas.hrvecernji.hr

Članak je dio programa "Integracija u centru", financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Naš kontakt

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split

info@irh.hr