Doprinos znanstvene zajednice temi migracija i održivog razvoja

Projekt InterCap na kojem je Sveučilište u Splitu partner ulazi u treću godinu provedbe. Podsjetimo, projekt InterCap trogodišnji je projekt koji se financira iz programa EuropeAid i usmjeren je na pitanje odnosa migracija i održivog razvoja. Druga godina projekta označila je prekretnicu u projektu. Pripremila: Marina Meić, mag.paed.

Izrađen je kolegij koji čini srž projekta i koji je namijenjen svim odgojno-obrazovnim djelatnicima na svim razinama. Kolegij izrađen u sklopu projekta InterCap ukupno ima 2 ECTS boda i 6 modula podijeljenih na teorijski i praktični dio, odnosno dijelove koji se odnose na migracije, održivi razvoj a srž kolegija su tri participativne metode koje služe kao izvrstan alat u nastavi kada s učenicima želimo raspravljati o kontroverznim temama. Cjelokupan kolegij dostupan je on-line, a uskoro se očekuje da svih 6 modula bude dostupno i na hrvatskom jeziku.

U sklopu projekta su realizirana i dva nacionalna treninga, jedan u Splitu a drugi u Zadru. Na dvodnevnim radionicama sudionici, pretežno iz organizacija civilnog društva i visokoškolskih ustanova, imali su priliku dublje  ući u teme migracija i održivog razvoja te se upoznati s metodom Zajednice filozofskog propitivanja koja se temelji na pristupu Filozofija za djecu.

Također je 4. listopada održan i webinar na temu „Migration: challenge or opportunity“ na kojem su predavači bili Massimiliano Tarrozi iz Angel mreže, Francesca Minniti in CONCORD Europe te Romina De Angelis, doktorandica na UCL Institute of Education.

Kraj druge godine projekta obilježila je Međunarodna znanstvena konferencija „Globalization of Migration, Anti-Immigrant Parties and Xenophobia in the European Union: Reflection on European Societes and State sin the 21st Century“ koja se održala 26. listopada u Splitu u organizaciji Sveučilišta u Splitu i Instituta za migracije i narodnosti. Na Konferenciji, koja je okupila preko 100 sudionika, izlagači su bili međunarodni priznati stručnjaci iz područja migracija, globalizacije migracija, sigurnosti migracija i multikulturalizma, popu Daniele Archibugija, Maurizia Ambrosinia, Arjuna Appaduraia,  Hans-Georga Betza te Zorana Kurelića i Anđelka Milardovića. Konferencija je bila podijeljena u 4 sesije: 1) Globalizacija migracija i globalne migracije 2) Migracije, azil i pitanje sigurnosti na području Europske unije i jugoistočne Europe (balkanska i mediteranska ruta) u kontekstu društva rizika 3) Fenomen antiimigrantskih stranaka i ksenofobije u EU u 21. stoljeću 4) Utjecaj globalizacije migracija na europska društva i države u 21.stoljeću.

Konferencija, ali i sve aktivnosti tijekom druge godine projekta pokazale su da je tema migracija itekako aktualna i bitna za naše društvo te da je ovoj temi potrebno pristupati stručno, objektivno i s argumentima. Projekt InterCap posebno je usmjeren na suradnju sveučilišta i organizacija civilnog društva te će tijekom iduće godine četvero studenata dobiti priliku za plaćeno stažiranje u udrugama te mogućnost provedbe praktičnih projekata u zajednici koji bi bili usmjereni na teme migracija i održivog razvoja. Također se planiraju održati i edukacije za učitelje, nastavnike i stručne suradnike u školama koje bi vodili članovi organizacije civilnog društva koji su prisustvovali nacionalnim treninzima.

Više o samom projektu InterCap možete doznati i na sljedećoj stranici: https://www.developtogether.eu/en/

Naš kontakt

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split

info@irh.hr