U Zagrebu smo napokon mirni

Sirijka Carol Korbe (27), njezin suprug Hany Suleimany (35) i sinčić Adel (1) napokon su mirno spavali. Nakon što su ih Slovenci u četvrtak deportirali u Hrvatsku, dobili su smještaj u Hotelu Porin.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

- Muka sa Slovencima je trajala preko godinu i pol. Mi smo samo tražili sigurnu zemlju bez rata i bilo nam je svejedno gdje smo. Mogli su nas odmah vratiti u Hrvatsku, a oni su nas samo zavlačili - rekla je Sirijka na tečnom engleskom. Nije ni sanjala da će joj taj jezik, koji je naučila u osnovnoj školi, biti spasonosan u bijegu iz ratom zahvaćene Sirije. Njezina obitelj je od kolovoza 2015. čekala da im se riješi status tražitelja azila u Sloveniji. Muž Hany već je počeo raditi kao kuhar i naučio jezik. Sina je rodila u Ljubljani te je dobio samo rodni list. Državljanstvo mu nisu dali.

- Zbog svega nam je narušeno zdravlje. Svaki dan smo bili nervozni zbog neizvjesnosti. Nasreću, sin je premlad da bi zapamtio sve što smo prošli - kroz suze je rekla Carol. Hrvati su je iznenadili, kao i gostoprimstvo u Prihvatilištu za tražitelje azila. Dodala je da su ovdje uvjeti potpuno suprotni od onih koje su imali u Sloveniji.

- Prije rata djecu sam poučavala glazbi. Sviram harmoniku i gitaru i vjerujem da ćemo se brzo prilagoditi životu u Hrvatskoj. Sve što želimo je mir - dodala je Sirijka te se nada da će joj se vratiti snovi o obiteljskom životu koji su uništili Slovenci. Imali su i ponudu da se presele u Luksemburg, no prije tog razgovora Slovenci su ih deportirali.

Izvor: 24sata

 

 

Naš kontakt

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split

info@irh.hr