Djeca, njih 25 te nekoliko odraslih osoba u njihovoj pratnji, koji su već duže vremena nastanjeni u zagrebačkom Porinu, u Kaštela su stigli u sklopu kampanje Dobri domaćin. Kampanju provodi nekoliko udruga i institucija, a u nju su se donacijama za razvoj kreativnosti kod mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu tražitelje azila, uključili i brojni donatori, među njima i Marina Kaštela.

- Marina Kaštela već četiri godine provodi program ljetovanja za djecu slabijeg imovinskog statusa, posebno djecu iz susjedne BIH, koja nemaju priliku doći  na more. Mi smo odlučili iskoristiti naše kapacitete kako bi toj djeci omogućili ljetovanje. Tijekom ljeta grupe se izmjenjuju svaki tjedan pa tako kroz naše apartmane prođe godišnje oko 250 osoba obuhvaćenih tim programom. Ove godine smo odlučili, osim suradnje s institucijama s kojima već surađujemo, uključiti i djecu tražitelje azila, a ideja o tome nastala je iz osobnih kontakata. Željeli smo da se ta djeca maknu iz „sirovih“ uvjeta u kojima žive i dožive čari ljetovanja, budu opuštena djeca, nauče plivati. Mnogi od njih su neplivači pa smo im organizirali školu plivanja i primjetno je da su svi napredovali.
To je bio jedan od naših motiva, a drugi je bio da se ljudi ovdje malo upoznaju s ovom djecom, čije su sudbine pratili na TV ekranima i da steknu određeno iskustvo – kazala je Tena Romani iz Marine Kaštela.

Osim škole plivanja djeca su prošla i školu veslanja te sudjelovala u radu nekoliko radionica.

- Tijekom jutarnjih sati djeca su imala neke sportske aktivnosti, poput joge, veslanja i plivanja, a u poslijepodnevnim satima su imali radionice kao što su cirkuska radionica, radionica ulične umjetnosti i druge. Evo večeras su nam pripremili i zanimljiva jela s okusima Sirije, Iraka, Afganistana i Turske. Između tih nekakvih obaveza bilo je i slobodno vrijeme, pri čemu su djeca uživala na plaži, u igri – kazala je jedna od koordinatorica kampa, Lea Horvat te naglasila kako će se suradnja s domaćinima nastaviti te uputila zahvale ne samo Marini Kaštela i Josipu Berketu te Teni Romani već i svim Kaštelanima s kojima su se ovih dana susretali, a koji su bili otvoreni za sve sudionike kampa.

Da će im boravak u Kaštelima ostati u lijepoj uspomeni potvrdila su nam ovom prilikom i djeca, a posebne riječi hvale kazala je 13-godišnja Rand iz Sirije i 11-godišnji Ramazan iz Turske.

- Ovdje je puno ljepše nego u Zagrebu, mogli smo se igrati, kupati. More je lijepo, odlično. Mi volimo Kaštela i Split – kazali su nam s već popriličnim znanjem hrvatskog jezika i poručili kako bi ponovo željeli posjetiti Kaštela.

Dijana Putnik/www.marina-kastela.org, Foto: Ivana Topić

Tijekom pet dana Marina Kaštela bila je domaćin Kreativnog kampa u Kaštel Kambelovcu, u radu kojeg su sudjelovala djeca tražitelja azila u Hrvatskoj, iz Sirije, Afganistana, Turske i Iraka. Sudionici kampa boravak u Kaštelima okončali su poklonom za svoje domaćine, kulinarskim delicijama krajeva iz kojih dolaze, koje su za afganistansko-kurdsko-sirijsko-tursku večer pripremili njihovi roditelji.

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split, Hrvatska.

info@irh.hr

Prijava na newsletter

Primajte nove članke