Kategorija: UNHCR

 

Broj nezakonitih graničnih prijelaza osoba koje dolaze izvan regije također raste te 2012. prelazi brojku od 5,000. Mnogi dolaze iz Afganistana i Somalije. Međutim, vlasti su uspjele osigurati učinkovitu identifikaciju osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita.

 

Glavni cilj UNHCR-a u Hrvatskoj je osigurati da svi tražitelji azila dobiju pristup teritoriju kao i pravičnim i učinkovitim postupcima određivanja izbjegličkog statusa. UNHCR je 2011. uspostavio projekt graničnog upravljanja temeljem tripartitnog sporazuma između državnih tijela, nevladinih organizacija i UNHCR-a. U okviru projekta, UNHCR i njegovi provedbeni partneri redovito posjećuju granične prijelaze, prihvatne centre i pritvore kako bi ocijenili pristup teritoriju tražitelja azila i postupcima odlučivanja o azilu. Projekt je proširen na prekograničnu suradnju. UNHCR prema potrebi pruža i elementarnu pomoć ugroženim osobama na granici. UNHCR redovito podupire obuku zainteresiranih strana o pitanjima azila, s posebnim naglaskom na pristup teritoriju te pravičnom i učinkovitom postupku azila.

Izvor: unhcr.hr

Broj osoba koje traže azil u Hrvatskoj je u porastu. Od 2004., kad je prvi Zakon o azilu stupio na snagu, gotovo je 4,000 osoba zatražilo azil u ovoj zemlji. Sirijska kriza je također dovela do sve većeg broja sirijskih državljana koji traže azil.

Imate li pitanje za nas?
Slobodno nazovite!

(021) 329-130

Sinjska 7, 21 000 Split, Hrvatska.

info@irh.hr

Prijava na newsletter

Primajte nove članke